Zwemmen

Sinds 1995 is de Stichting NSZ dé belangenbehartiger van de studentenzwemsport in Nederland. Op dit moment zijn er 14 studentenzwemverenigingen aangesloten bij de Stichting NSZ die samen goed zijn voor zo’n 1300 zwemmers. Naast dat we de belangen van de studentenzwemsport behartigen, proberen we ook het onderling contact tussen de zwemmende studenten te stimuleren en de zwemsport in zijn algemeenheid te bevorderen onder studenten. Zo worden er onder andere een aantal zwemwedstrijden georganiseerd speciaal voor studenten.

De Nederlandse Studenten Zwemkompetitie (NSZK)

De studenten zwemcompetitie, kortweg NSZK, bestaat uit vier wedstrijden per seizoen en is toegankelijk voor studentenzwemmers afkomstig van het HBO en WO die bij een studenten zwemvereniging lid zijn die is aangesloten bij de Stichting NSZ.  Momenteel strijden er 12 verenigingen om de titel in de competitie. Elke vereniging organiseert minimaal een keer per drie jaar een NSZK, wat dus betekent dat de NSZK’s elke keer in een andere stad zijn. Een NSZK-weekend begint met een preborrel op de vrijdagavond. Zaterdag is de wedstrijd waarna er met z’n allen gegeten wordt. Het weekend wordt afgesloten met een spetterend feest. Kenmerkend aan de wedstrijden is dat elk niveau welkom is en ook aanwezig is. Van de beginnende zwemmer die voor het eerst een wedstrijd zwemt tot aan zwemmers die op nationaal niveau presteren. Deelnemersaantallen liggen vaak rond de 400 deelnemers. Voor meer informatie kijk op https://stichtingnsz.nl/zwemmen/nszk/.

Het Open NK Studenten

Jaarlijks wordt er in samenwerking met de KNZB een officieel NK zwemmen speciaal voor studenten georganiseerd. Tijdens dit NK wordt er gestreden om de titel Studenten Zwemkampioen van Nederland. Net als bij de NSZK’s wordt dit evenement elk jaar in een andere stad georganiseerd en is het een weekend vullend programma met preborrel op de vrijdagavond en diner en feest op de zaterdagavond (niets is verplicht natuurlijk). Deze wedstrijd is toegankelijk voor alle studenten van het HBO en WO. De enige voorwaarde is dat je lid bent van een zwemvereniging. Dit hoeft dus niet specifiek een studentenzwemvereniging te zijn. Daarnaast zijn buitenlandse studenten ook welkom aangezien het om een Open NK gaat. Deze studenten dingen alleen niet mee om de prijzen. Voor meer informatie kijk op https://stichtingnsz.nl/zwemmen/open-nk-studenten/.

NK Studenten Open Water

Sinds 2013 wordt naast de competitie en het ONKS in het binnenbad ook een NK Studenten Open Water georganiseerd. Deze wedstrijd vindt plaats in de zomermaanden en is, net als het Open NK Studenten, toegankelijk voor alle studenten die studeren aan een HBO- of WO-instelling. Afgelopen jaren is deze wedstrijd georganiseerd in samenwerking met de Speedo Swim-In in Leiden. Het kampioenschap wordt dan gezwommen in de grachten van Leiden en het weekend wordt compleet gemaakt met een diner en activiteit als een kroegentocht of speeddate in de binnenstad. Voor meer informatie kijk op https://stichtingnsz.nl/zwemmen/nk-studenten-open-water/.

Officials op studentenwedstrijden

Ook studentenwedstrijden kunnen niet zonder officials. Deze gewaardeerde vrijwilligers zorgen ervoor dat de wedstrijden conform de reglementen van de KNZB verlopen. Aangezien de wedstrijden niet mogelijk zijn zonder officials, wordt er bij de organisatie van elke studentenwedstrijd speciaal aandacht besteedt aan de verzorging van de officials tijdens de wedstrijd. Onder de officials staan de studentenwedstrijden doorgaans bekend als goed georganiseerd en bovenal bijzonder sfeervol. Bent u official en wilt u graag een keer fungeren tijdens een studentenwedstrijd? Meld u dan door middel van onderstaand formulier aan voor de mailinglijst. U ontvangt dan 5 keer per jaar een uitnodiging voor de volgende studentenwedstrijd. Wilt u official worden? Kijk dan op https://www.knzb.nl/vereniging__wedstrijdsport/wedstrijdsport/zwemmen/officials/.  

Als je official wilt zijn tijdens de NSZKs of ONKS, meld je aan door te mailen naar bestuur@stichtingnsz.nl