Waterpolo

Sinds 1995 is de Stichting NSZ dé belangenbehartiger van de studentenzwemsport in Nederland. Op dit moment zijn er 14 studentenzwemverenigingen aangesloten bij de Stichting NSZ die samen goed zijn voor zo’n 1300 zwemmers. Naast dat we de belangen van de studentenzwemsport behartigen, proberen we ook het onderling contact tussen de zwemmende studenten te stimuleren en de zwemsport in zijn algemeenheid te bevorderen onder studenten. Zo worden er onder andere een aantal waterpolowedstrijden georganiseerd speciaal voor studenten.

De Nederlandse Studenten Waterpolokompetitie (NSWK)

De studenten waterpolocompetitie, kortweg NSWK, bestaat uit vier wedstrijden in toernooivorm per seizoen en is toegankelijk voor beginnende studentenwaterpoloërs afkomstig van het HBO en WO die bij een studenten waterpolovereniging lid zijn die is aangesloten bij de Stichting NSZ. De pilot, gestart in 2013-2014, is inmiddels een groot succes. Wedstrijden in de NSWK hadden voornamelijk als doel om beginnende waterpoloteams een mogelijkheid te geven om wedstrijden te spelen en zo ervaring op te doen. Anno 2020-2021 is het uitgegroeid tot een dag waaraan gemiddeld 12 teams van 9 verschillende verenigingen mee doen verdeeld over twee poules, een poule voor de beginnende studenten en voor de meer ervaren spelers. Vaak is er ook ruimte voor studententeams van burgerverenigingen om een keer mee te doen met een NSWK, dus schroom om hiervoor contact op te nemen. Voor meer informatie kijk op https://stichtingnsz.nl/waterpolo/nswk/.

Waterpolo op andere studenten-evenementen

Naast de NSWK’s wordt er ook regelmatig gewaterpolood door studenten tijdens andere evenementen. Zo was in 2019 waterpolo één van de keuzesporten tijdens het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK). Tijdens dit multisport evenement voor studenten van Nederlandse universiteiten en hogescholen met zo’n 2000 deelnemers wordt er gestreden om de titels “Nederlands Studentenkampioen” en “Beste studentenstad van Nederland”. Ook is waterpolo een van de sporten tijdens de European Universities Games van 2021 in Belgrado. Tijdens dit evenement nemen studentensporters van verschillende universiteiten het tegen elkaar op. De vorige editie werd gehouden in de zomer van 2018 in Coimbra, Portugal. Ruim 4000 studenten van 291 verschillende universiteiten uit 38 landen deden mee. Een gigantisch studentensport evenement dus! Tot slot zijn de studenten waterpoloteams ook altijd prominent aanwezig tijdens verschillende grote toernooien in binnen- en buitenland zoals het Schuurman BZC toernooi in Borculo, het Gofferttoernooi in Nijmegen, het WAVE Winter Toernooi, en vele anderen.